Nya TV-avtalet ger mer pengar till SHL-klubbarna

Ligabidraget till SHL-klubbarna utökas 2018 från drygt 29 miljoner till över 40 miljoner kronor. Samtidigt växer samma bidrag i Hockeyallsvenskan betydligt mindre.
– Det är alltså en efterfrågan på en marknad som styr avtalet, säger SHL:s VD Jörgen Lindgren, till Sportbladet.

Sveriges SHL-klubbar kommer 2018 få utökade intäkter när ligabidraget ökar från dagens 29 miljoner kronor till över 40 miljoner kronor. Ökningen beror mestadels på ett nytt Tv-avtal mellan C More och SHL.

– För SHL innebär avtalet ett kvitto på att SHL har ett högt attraktionsvärde, samt att det ger oss en stabil plattform att bygga och utveckla SHL och svensk elithockey vidare, säger Jörgen Lindgren, vd för SHL, enligt Sportbladet.

Tv-avtalet är det största någonsin i idrottssverige och enligt Sportbladet kommer klubbarna få minst 42 miljoner kronor och maximalt 48 miljoner kronor. I Hockeyallsvenskan är verkligheten en annan. Klubbarna i andraligan kommer visserligen få ett förhöjt ligabidrag, men höjningen från 1,8 miljoner kronor till 2,3 miljoner kronor står sig svagt mot SHL.

Enligt Jörgen Lindgren är den växande ekonomiska klyftan mellan SHL och Hockeyallsvenskan ett resultat av de två ligornas marknadsvärden.

– Det är alltså en efterfrågan på en marknad som styr avtalet, d.v.s. det sker en värdering av rättighetsköparna (samarbetspartners, mediehus och sponsorer) som är intresserade av de olika rättigheterna som finns tillgängliga. Utifrån det så är det dessa rättighetsköpare som avgör vad dom är villiga att betala för en rättighet (baserat på värdering samt priset som rättighetsinnehavaren begär), säger Lindgren till Sportbladet.

Tuffare väg till uppflyttning

Förutom de kommande ekonomiska skillnaderna mellan landets två högsta ishockeyligor så har det tidigare gjorts förändringar kring hur upp- och nerflyttning mellan ligorna ska gå till. Ett lag i Hockeyallsvenskan måste idag besegra ligakonkurrenter i olika kval efter att grundserien avslutats för att få spela en matchserie mot ett SHL-lag om en plats i högstaligan.

Från och med 2018 innebär det att det att lag i Hockeyallsvenskan måste besegra en klubb med ett ligabidrag som är drygt 20 gånger så stort för att nå uppflyttning. När Sportbladet frågar Lindgren om det gör SHL till en stängd liga är svaret tydligt.

– Nej, säger han.